Rolnice sa cimetom

Rolnice sa cimetom (kannelbullar) neizostavni su dodatak uz kafu za većinu Šveđana.

Ako vas je neko pozvao na kafu, podrazumeva se da će vas poslužiti i da uz šolju kafe uvek uzmete rolnicu sa cimetom, kolačić ili parče torte. A u kafićima, ovi ukusni mali kolačići nastavljaju da se takmiče sa svim onim neumerenim američkim mafinima.

Rolnice sa cimetom

Danas se u Švedskoj obeležava dan ovih kolačića, a mi vam otkrivamo kako da sami pripremite rolnice sa cimetom.

Sastojci (25 komada)

35 g kvasca
100 g šećera
300 ml mleka
1 jaje
120 g maslaca
1 kašičica soli
1 kašika mlevenog kardamoma
750 g brašna

Fil

100 g maslaca
50 g šećera
2 kašike cimeta

Glazura

1 jaje
2 kašike vode
biserni šećer (šećer u granulama)

Priprema

Kvasac izmrvite u činiji i umešajte sa nekoliko kašika mleka. Rastopite puter i sipajte mleko na njega. Dodajte ostatak sastojaka i mesite testo u mešalici ili rukama od 10 do 15 minuta. Pustite da testo naraste dok je pokriveno na sobnoj temperaturi 30 minuta.

Razvijte testo tako da bude debelo oko 3 milimetra i široko oko 30 cm. Odozgo namažite maslac koji je na sobnoj temperaturi. Napravite smešu od šećera i cimeta i pospite je po testu. Testo uvijte u rolat i isecite ga na oko 25 kriški. Postavite ih u kalupe od papira tako što ih stavite na pleh, prekrijete krpom i ostavite da se dižu oko 60 minuta ili dok lepinje ne udvostruče veličinu.

Istucite jaje i vodu, pažljivo četkom premažite kiflice i pospite biserni šećer odozgo. Pecite u rerni (220°C) 5–6 minuta. Ostavite da se ohladi na rešetki.

Nakon što se pripremljene rolnice ohlade, poslužite ih članovima vaše porodice i gostima koji budu došli da popiju kafu sa vama.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime