Švedska – Sve što treba da znate o Švedskoj

Švedska (Sverige) jeste nordijska zemlja na Skandinavskom poluostrvu na severu Evrope. Članica je Evropske unije od 1995. godine i vojno je neutralna država.

Švedska zastava

Sa kojim zemljama se Švedska graniči?

Graniči se sa Norveškom i Finskom. Sa Danskom ne deli kopnenu granicu, ali ove dve zemlje povezuje most preko kanala Oresund.

Švedska je članica Evropske unije.

Koji je glavni grad Švedske?

Glavni grad je Stokholm, a drugi veći gradovi su Geteborg, Malme, Upsala, Linćeping, Vesteros.

Koliko Švedska ima stanovnika?

U Švedskoj živi 10.302.984 stanovnika. To su podaci sa popisa iz 2019. godine. Ovo je najveći broj stanovnika koji je ikada živeo u Švedskoj. Gustina stanovništva u Švedskoj iznosi 23 stanovnika po kvadratnom kilometru.

Stokholm je glavni grad Švedske.

Koliko je velika Švedska?

Švedska se prostire na površini od 528.447 km². Po veličini je peta najveća zemlja u Evropi. Od najsevernije do najjužnije tačke Švedske potrebno je preći 1.572 kilometra, dok je najzapadnija tačka od najistočnije udaljena 499 kilometara.

Kojim se jezikom govori u Švedskoj?

Zvanični jezik je švedski, a u Švedskoj se još govore i finski, meankieli, sami, romski, jidiš.

Da li je Švedska članica Evropske unije?

Jeste. Švedska je postala zemlja članica Evropske unije 1995. godine, nakon referenduma koji je održan godinu dana ranije. Na referendum je izašlo više od 5,4 miliona Šveđana, a 52,3 odsto izašlih birača je izglasalo ulazak Švedske u EU.

Da li je Švedska članica NATO?

Švedska je jedna od šest članica Evropske unije koja nije članica NATO-a, ali je aplicirala za članstvo u alijansu 5. jula 2022. godine. Kako bi postala punopravna članica, potrebno je da zahtev Švedske ratifikuje svih 30 članica NATO-a,

Koji je nacionalni praznik u Švedskoj?

Švedska kao svoj nacionalni dan proslavlja 6. jun. Ovaj datum je odabran zbog toga što je 6. juna 1523. godine Gustav Vasa krunisan za kralja Švedske, ali i zbog istog datuma 1809. Tada je, donošenjem novog ustavnog zakona, ukinuta apsolutistička monarhija i uvedena zakonodavna vlast.

Koja se valuta koristi u Švedskoj?

U Švedskoj se koristi kruna (SEK). Švedska je pristala da uvede evro, ali su građani odbili da svoju krunu zamene evrom na referendumu 2000. godine. Iako Evropska unija od Švedske zvanično i dalje traži uvođenje evra, referendum se nije ponavljao.

1 EUR = 10,89 SEK

Ko vlada Švedskom?

Oblik vladavine u Švedskoj jeste ustavna parlamentarna monarhija. To znači da Švedskom vlada parlament koji bira premijera i vladu, a šef države je kralj, koji ima samo ceremonijalne dužnosti.

Kralj Švedske: Karl XVI Gustav

Prestolonaslednica: Princeza Viktorija

Premijer: Ulf Kristerson

Izvor: sweden.se

Izvori fotografija (image sources):