Nacionalni dan Švedske obeležava se na današnji dan zbog sećanja na stvaranje nezavisne švedske države i krunisanja Gustava Vase za kralja Švedske.

Ovaj praznik se do 1983. godine slavio kao Dan švedske zastave, a od 2003. se proslavlja neradno.

Obeležavanje 6. juna kao državnog praznika započelo je 1916. godine na Olimpijskom stadionu u Stokholmu. Ovaj datum je odabran zbog toga što je 6. juna 1523. godine Gustav Vasa krunisan za kralja Švedske, ali i zbog istog datuma 1809. Tada je, donošenjem novog ustavnog zakona, ukinuta apsolutistička monarhija i uvedena zakonodavna vlast.

Nacionalni dan Švedske - plakat povodom prvog obeležavanja Dana švedske zastave 1916.
Plakat povodom obeležavanja Dana švedske zastave 1916.

Danas se Nacionalni dan Švedske obeležava neradno i državnom ceremonijom obeležavanja u Skansenu, najstarijem svetskom muzeju na otvorenom, koji se nalazi na stokholmskom ostrvu Djurgården.

Tokom ceremonije, kralj Karl XVI Gustav se obraća švedskom narodu, a nakon kraljevog govora počinje muzički program u kojem nastupaju najistaknutiji muzičari Švedske.

Ceremonija obeležavanja Nacionalnog dana Švedske 2016.

Pored toga, postao je običaj da se na ovaj dan otvore vrata svim posetiocima Kraljevskog dvorca u Stokholmu. Mnogi Šveđani ovaj neradni dan iskoriste kako bi otišli na piknik ili napravili roštilj sa svojom porodicom i prijateljima.

Pre 1893. ovaj dan je bio poznat pod imenom Gustavov dan, u znak sećanja na krunisanje Gustava Vase u Strängnäsu, čime je prekinuto postojanje dotadašnje Kalmarske unije, koju su pored Švedske činile Norveška i Danska. Te godine je Artur Hazelius, osnivač Nordijskog muzeja i Skansena, prvi put spomenuo mogućnost obeležavanja ovog datuma, što zbog sećanja na prvog švedskog kralja, što zbog proglašavanja novog ustava 1809. godine.

Ovo nisu jedini značajni događaji za Švedsku koji su se dogodili 6. juna. Ustavne reforme i formalna nasleđivanja prestola se takođe vezuju za ovaj datum:

  • 1654 – Kralj Karl X Gustav nasleđuje kraljicu Kristinu na švedskom prestolu
  • 1857 – Održano je venčanje budućeg kralja Oskara II i Sofije od Nasaua
  • 1974 – Stupile su na snagu izmene ustavnog zakona koje je parlament doneo 1973.

Naš portal ovom prilikom želi da čestita svim građanima Švedske ovaj važan datum.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime