Vozačka dozvola u Švedskoj

U ovom tekstu možete pročitati da li srpska vozačka dozvola važi u Švedskoj. Pored toga, možete saznati i koje uslove treba da ispunite da biste vozili na teritoriji Švedske.

Da li srpska vozačka dozvola važi u Švedskoj?

Važi, ukoliko boravite turistički u Švedskoj i to uz međunarodnu vozačku dozvolu. U skladu sa švedskim propisima, vozačke dozvole izdate u državama koje nisu članice Evropske unije, koje nemaju tekst na engleskom, francuskom, ili nemačkom jeziku nisu priznate u Švedskoj. Državljani Republike Srbije koji turistički borave u Švedskoj mogu da koriste srpsku vozačku dozvolu uz prevod ovlašćenog sudskog tumača na engleski, francuski ili nemački jezik ili međunarodnu vozačku dozvolu

Odobren mi je duži boravak u Švedskoj. Da li je srpska vozačka dozvola važeća?

Ukoliko vam je odobren duži ili stalni boravak u Švedskoj, sa srpskom vozačkom dozvolom možete voziti tokom prve godine boravka. Pored toga, potrebna vam je i međunarodna vozačka dozvola. Nakon isteka perioda od godinu dana, potrebno je da dobijete švedsku ili vozačku dozvolu neke od zemalja članica Evropske unije.

Kako mogu da dobijem švedsku vozačku dozvolu?

Ukoliko posedujete srpsku vozačku dozvolu, nažalost, ne možete je zameniti za švedsku vozačku dozvolu, već morate da polažete vozačke ispite u skladu sa švedskim propsima.
Ukoliko je vaša vozačka dozvola izdata u nekoj od zemalja EU ili u Islandu, Norveškoj, Lihtenštajnu, Švajcarskoj ili Japanu, možete je zameniti za švedsku vozačku dozvolu bez dodatnih uslova.

Korisni linkovi:

Takođe, možete pogledati kratke video klipove o procesu testiranja budućih vozača u Švedskoj na engleskom.