Dobrodošli u našu rubriku Reč dana u kojoj ćemo vam svakog dana predstavljati po jednu reč iz švedskog jezika.

Za našu prvu reč smo odabrali reč koju najveći broj ljudi povezuje sa letovanjima i odmorima u hotelima – to je smörgåsbord – odnosno švedski sto, na srpskom.

(ett) smörgåsbord

Ukoliko bismo bukvalno preveli ovu reč na naš jezik, ovu važnu stavku na putovanjima nazivali bismo stolom za sendviče, pošto smörgås znači sendvič, a bord je sto.

Švedski sto je postao međunarodno poznat na Svetskoj izložbi u Njujorku 1939. kada je ovakav vid posluženja bio predstavljen u restoranu Tri krune u okviru švedskog paviljona.

Neizostavni elementi svakog tradicionalnog švedskog stola jesu hleb, puter i sir, dok ostatak jela predstavljaju kombinaciju hladnih i toplih obroka. Kada se započinje obrok, uobičajeno da se započne sa hladnim, ribljim jelom, odnosno haringom, lososm ili jeguljom. Gosti nastavljaju obedovanje hladnim predjelima, a obrok završavaju toplim jelom.

Kada ugostitelji pripremaju hranu za švedski sto, vode se time da će svaki gost pojesti do 350 grama hrane. Švedski sto se u ugostiteljstvu deli na tri tipa:

  • jednostavni – do šest jela, od toga su tri topla, a tri hladna
  • srednji – do deset jela (po pet hladnih i toplih jela)
  • složeni ili banketski – više od deset jela

Verujemo da će Šveđani danas uživati u brojnim jelima sa smörgåsborda, pošto se danas obeležava Nacionalni dan Švedske.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime