„Iza Srbije i Švedske stoji više od 100 godina diplomatskih odnosa, a ovom prilikom želim da zahvalim Švedskoj i švedskom narodu na podršci evropskom putu Srbije“, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ispred Starog dvora gde je upriličena proslava švedskog praznika Svete Lucije.

Sveta Lucija obeležena u Beogradu / Foto: Beoinfo

Događaju su prisustvovali ambasador Švedske Jan Lundin, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora među kojima su bili ambasadori Francuske Žan-Luj Falkoni, Danske Anders Kristijan Hogard, kao i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

Gradonačelnik Zoran Radojičić je izrazio veliko zadovoljstvo što ima priliku da večeras svima koji proslavljaju Svetu Luciju čestita praznik.

„Večeras se ispred Starog dvora simbolično susreću dva naroda, dve kulture i dve države. Na zidinama Starog dvora, koje sa sobom nosi bogatu istoriju, imaćemo priliku da vidimo digitalnu prezentaciju sa mnoštvom simbola vezanih za ovaj praznik. Jedna od prvih asocijacija na pomen Švedske jeste da je to zemlja srećnih ljudi, a kao glavne razloge za to vidim umerenost, odmerenost, nastojanje da niko nema previše, a niko premalo, što je u Švedskoj primenjeno na najbolji mogući način“, rekao je Radojičić.

Beogradski gradonačelnik je istakao da bi sledeća asocijacija na Švedsku za građane Srbije mogle da budu „uspešne kompanije poput Volvoa ili Ikee“. Iza tog uspeha, naveo je Radojičić, stoji „kvalitet, racionalnost i dugotrajnost, što su karakteristike koje bi svaka kompanija trebalo da ima“. 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin / Foto: Beoinfo

„U Srbiji posluje više od 200 kompanija iz Švedske i želimo da ih bude još više. Za mene je Švedska i simbol brige o zaštiti životne sredine, što je za Grad Beograd izuzetno važna tema. Beograd se kandidovao za zelenu prestonicu Evrope, titulu koju je Stokholm poneo 2010. godine i zahvaljujem ambasadoru Lundinu na razgovorima koje vodimo na tu temu. Verujem da će nam korisni saveti pomoći da Beograd uspe u svojim nastojanjima“, dodao je Radojičić.

Gradonačelnik je prisutne podsetio da se večeras navršava 58 godina od dana kada je naš književnik Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu u švedskoj prestonici.

„Roman Na Drini ćuprija je naša svetovna biblija i ponosimo se tim priznanjem. Takođe, veoma smo ponosni na prijateljstvo sa Švedskom i Šveđanima, kojima nije strano da upute kritiku, ali po pravilu konstruktivnu i dobronamernu. Šveđani znaju šta je hrabrost i donošenje teških odluka u današnje vreme koje karakteriše moć propagande. Donošenje takvih odluka i snaga čuvanja samostalnosti u donošenju, predstavljaju veliko bogatstvo. Praznik Svete Lucije simbolizuje svetlost i milosrđe, odnosno vrednosti bez kojih čovek ne može da bude srećan. Simbol svetlosti u ovom prazniku može da se uporedi sa slavskom svećom u Srbiji, što simbolično može da označi i most prijateljstva između naših zemalja i naroda“, istakao je gradonačelnik.

Ambasador Lundin je zahvalio gradonačelniku na lepim rečima i, kako je rekao, velikoj pomoći u organizaciji ovog događaja.

„Praznik Svete Lucije je svečanost svetlosti i nade koji se simbolično proslavlja u najtamnije doba godine. Ove godine ćemo praznik Svete Lucije proslaviti digitalno, jer ćemo na zidinama Starog dvora videti jedinstvenu interpretaciju ovog praznika. Želim da zahvalim gradonačelniku Radojičiću i gradskom sekretaru za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darku Glavašu, na velikoj pomoći kako bi ovaj događaj bio organizovan ispred jednog od najlepših zdanja u Beogradu. Posetioci će, osim projekcije, imati priliku da probaju švedske specijalitete koji su povezani za Božićem, a to isto očekuje i građane Beograda koji se nađu u blizini“, rekao je Lundin.

Izvori fotografija (image sources):

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime