Posle dodele Nobelovih nagrada, ceremonija se iz Koncertne dvorane preselila u stokholmsku Gradsku kuću, gde se održava svečani banket.

Banketu osim kraljevske porodice i ovogodišnjih laureata, prisustvuju i članovi švedske vlade, bivši dobitnici Nobelove nagrade i članovi Nobelovog komiteta.

Banketu prisustvuju i diplomatski predstavnici u Švedskoj.

Predjelo / Foto: Dan Lepp © Nobel Media

Meni svečanog banketa držao se u tajnosti do zvaničnog početka večere u 19 časova. Nazivi jela su ispisani na francuskom, engleskom i švedskom jeziku.

Za predjelo je služen kavijar, dok se za glavno jelo na stolu našla punjena patka sa krompirima posluženim sa karamelizovanim lukom.

Glavno jelo / Foto: Dan Lepp © Nobel Media

Za dezert, nobelovci i ostale zvanice mogli su da uzmu mus od malina, čokoladni mus, krem i sorbe od malina.

Objavljena je i selekcija vina, i ostalih pića koja su gosti mogli da izaberu.

Dezert / Foto: Dan Lepp © Nobel Media

Nobelove nagrade se, inače, dodeljuju 10. decembra jer je Alfred Nobel, pronalazač i proizvođač dinamita, po kome priznanja nose ime, preminuo na današnji dan 1899. u Sanremu.

Izvori fotografija (image sources):

  • Banket: © Nobel Media. Photo: Alexander Mahmoud

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime