Odluka, koju je vlada Švedske donela u četvrtak, podrazumeva da državljani Srbije mogu da putuju u Švedsku iz bilo kog razloga, uključujući i turističke posete. Prilikom ulaska u Švedsku nije potrebno priložiti negativan test na koronavirus, a nije obavezan ni karantin.

Otputovali ste u Švedsku? Javite nam Vaše iskustvo sa graničnog prelaza. Svoje utiske nam možete poslati na redakcija@svedska.rs

Međutim, od svih osoba koje putuju u Švedsku se očekuje da se pridržavaju zdravstvenih smernica propisanih kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, poput držanja odstojanja i izbegavanja javnog prevoza.

Olakšane mere podrazumevaju i da će osobama sa boravišnim dozvolama i dozvolama za studiranje koje se još nisu preselile u Švedsku biti omogućen dolazak u Švedsku od subote.

Osim državljana Srbije, u Švedsku od danas mogu da putuju i državljani Alžira, Australije, Crne Gore, Gruzije, Japana, Južne Koreje, Kanade, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Tajlanda, Tunisa i Urugvaja, u skladu sa preporukama Evropskog saveta.

Državljanima ostalih zemalja koje nisu članice Evropske unije i Evropskog ekonomskog prostora produžava se zabrana ulaska u Evropsku uniju preko Švedske do 31. avgusta.

Izvori fotografija (image sources):

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime