Kako se navodi na sajtu Ambasade Švedske u Beogradu, cilj zabrane ulaska je, kao i ranije, da se ublaže efekti širenja virusa SARS-CoV-2.

Dodaje se da je privremena zabrana ulaska stupila na snagu 19. marta 2020. godine i prvobitno se primenjivala 30 dana. Od tada je tri puta produžena u skladu sa preporukama Evropske komisije. Vlada Švedske je sada odlučila da produži zabranu ulaska do 7. jula 2020. godine.

„Današnja odluka ne podrazumeva nikakve materijalne promene zabrane ulaska. Kao i ranije, zabrana ulaska po pravilu se odnosi na sve strane državljane koji putuju u Švedsku iz zemalja koje nisu države članice EU, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Švajcarske“, navodi se na sajtu Ambasade.

Dodaje se da zabrana ulaska ne odnosi se na švedske državljane, niti ograničava putovanje unutar EU. Postoje dva važna izuzetka od zabrane ulaska.

„Prvo, državljani EU i pojedinci koji imaju švedsku dozvolu boravka još uvek mogu ući u zemlju radi povratka kući. Drugo, u zemlju mogu ući lica koja imaju potrebe ili funkcije od suštinskog značaja. Ova kategorija lica uključuje zdravstvene radnike, prevozno osoblje koje se bavi teretom robe ili putnike koji putuju iz nužnih porodičnih razloga“, ističe se u saopštenju.

Izvori fotografija (image sources):

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime