Jedan muškarac je lagao o svom radnom iskustvu i falsifikovao je diplomu sa oficirske akademije, pišu švedske novine Dagens Nyheter, a prenosi TheLocal.se.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Služio je u oružanim snagama Švedske više od jedne decenije, a ispunio je dužnosti na visokobezbednosnim pozicijama i međunarodnim misijama, uključujući i onu u Avganistanu, kao i mirovnu misiju UN u Maliju prošle godine.

Švedska vojska je priznala da je muškarac „greškom zaposlen“ i u saopštenju potvrdila da je u trenutku otkrivanja greške radio u sedištu NATO-a u Belgiji.

„Osoba je radila kao švedski oficir za vezu i sa IT sistemom u okviru vojnih operacija u kojima je švedska vojska imala osoblje“, navedeno je u saopštenju vojske.

Iz vojske su dodali da je NATO o tome obavešten u ponedeljak.

Dagens Nyheter je izvestio da je ova osoba radila u mreži misija u Avganistanu, sistemu koji više ne postoji, a koji je koristilo 48 zemalja za razmenu obaveštajnih podataka tokom 2012. i 2013. godine u sedištu NATO-a.

Dobio je rang majora, uprkos tome što nije završio obaveznu obuku, a čak je bio privremeno promovisan u taj čin kako bi mogao da bude u glavnom štabu vojne alijanse, piše Dagens Nyheter.

Iz švedske vojske je rečeno da su započeli istragu.

Švedska nije član NATO-a, ali se približila alijansi nakon što je Rusija anektirala Krim.

Vlada Švedske je 2016. godine ratifikovala sporazum kojim se članicama NATO-a omogućava lakše delovanje na švedskoj teritoriji, piše TheLocal.se.

Izvori fotografija (image sources):

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime