plastika švedska

Samo se oko 20 odsto plastike u Švedskoj reciklira, dok se ostatak spaljuje, otkriveno je u istraživanju Švedskog radija (Sveriges Radio)

Švedski radio prenosi da je to značajno niža cifra od one koju je prijavila švedska Agencija za zaštitu životne sredine.

Švedska je Evropskoj uniji prijavila da se 46 procenata plastike reciklira, ali, kako navodi Švedski radio, u tu brojku nije uračunato neprijavljenih 150 000 tona plastike i koja završava u smeću koje se uglavnom spaljuje.

Na švedskom tržištu se ukupno nalazi oko 367 000 tona plastike, a od toga je samo 246 000 tona prijavljeno, navodi Švedski radio u svom istraživanju.

Takođe se navodi da se polovina plastičnih ambalaža koje su švedska domaćinstva namenila za recikliranje spaljuje i koristi za dobijanje energije, umesto za prvobitnu namenu.

Razlog za to je, kako prenosi Švedski radio, što su te ambalaže napravljene od plastike koju je skupo ili teško reciklirati, što nas dovodi do toga da se zapravo samo 20 procenata plastike reciklira.

U ovaj procenat recikliranja plastike je uračunat i doprinos kompanija i industrije, što bi značilo da ako se računaju samo plastične ambalaže koje se koriste u domaćinstvima, procenat reciklaže iznosi oko 10 procenata, zaključuje Švedski radio u svom istraživanju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime